Haluan muistuttaa blogin aluksi vuosittain tapahtuvasta Roosanauha -keräyksestä.
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä on kerätty varoja suomalaiselle syöpätutkimukselle jo vuodesta 2003. Vaikkakin Roosanauha on tunnetuin rintasyövän puolelta, se on nykyiseltään laajennettu koskemaan laajemmin syöpätutkimusta. Tutkimusta on tuettu jo yli 10 miljoonalla eurolla.
Lahjoita, osta roosanauha -merkittyjä tuotteita, vaikuta.
Elämä ei ole aina helppoa, varsinkaan tilanteissa, missä muuttuvaan tilanteeseen ei kykene itse juurikaan vaikuttamaan. Tilanne muuttuu joko pikkuhiljaa (esimerkiksi silloin kun työ riistää enemmän ja enemmän aikaa, ja vähentää voimavaroja kaikesta muusta), tai sitten tapahtuu jotain niin nopeaa ja niin merkittävää, että moni muu asia muuttuu merkityksettömästi. Avioero, tapaturmat, läheisen menetys, syöpä…
Miten nämä kriisit tulisi ottaa vastaan, ja mitä eri vaiheita asioiden käsittelyssä on?
Shokkivaiheessa kielletään tapahtunut, pyritään hiljentämään tunnevyöryä ja olo saattaa muuttua jopa epätodellisen tuntuiseksi.
Reaktiovaiheen aikana ihminen yrittää käsittää tapahtunutta, ja yleensä henkinen oirehdinta alkaa viimeistään tässä vaiheessa.
Käsittelyvaihe saattaa olla alitajuisempi prosessi, jonka aikana tapahtunut hyväksytään.
Sitten alkaakin haastava vaihe, joka ei ole aina niin itsestään selvyys:
Uudelleen suuntautumisen vaihe.
Uudelleen suuntautumisessa pitäisi löytää nimensä mukaisesti suunta, jota kohti kulkea, ja mihin uskoa.
Tämä vaatii luottamusta myös siihen omaan kykyyn viedä tulevaisuutensa oikeanlaiseen suuntaan. Tämä vaihe yrittää nousta meissä pintaan myös tilanteissa, joissa ihminen kokee karanneensa liian kauaksi siitä todellisuudesta, jossa haluaa elää. Moni hakeutuukin esimerkiksi valmennukseen juuri tästä syystä: halutaan tehdä jotain, ja saatetaan jopa tietää mitä pitäisi tehdä, mutta epävarmuus estää siirtymästä aloitusruudusta eteenpäin.
Ja aivan jos tässä ei vielä olisi tarpeeksi, saattaa takaisin oikealle kurssille pääsemistä haitata rajoitteet, jotka voivat olla alkuperäisestä ongelmasta juontuvia. Loukkaantumiset, sairastumiset, tapaturmat ja henkiset arvet ovat siitä monimutkaisempia tapauksia, että niiden vaikutus näkyy jokapäiväisessä tekemisessä, ja tämä voi antaa tunteen siitä, että ongelma ei ole vielä riittävästi poistunut, ja ihminen saattaa kokea olevansa liian heikko tai heikkotahtoinen taistellakseen vastaan.
MITÄ VOIN SIIS TEHDÄ?
Muista, että saat kokea tunteesi, älä työnnä niitä liian syvälle.
Tärkeintä olisikin löytää ympärilleen tukeva sosiaalinen ympäristö, asettaa selkeä tavoite paremmasta tulevasta, ja alkaa selviämään haasteista päivä kerrallaan. Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta sitä suuremmalla syyllä tavoite, välietapit ja ympäristön tuki nousevat todella suureen arvoon.
Vaikka asioita tapahtuisikin toisin, kun mitä toivoisimme, niin on myös äärimmäisen tärkeää on pitää kiinni niistä asioista, mihin uskoo. Silloin voi keskittyä positiivisiin asioihin, ja muuttaa asennetta muita asioita kohtaan neutraalimmaksi. Kaikki asiat ovat loppujen lopuksi oikeasti neutraaleja, me annamme niille itse merkityksen. Sisäistämällä tämän, saa poistettua ainakin osan painolastista, ja tilanne ei tunnu aivan yhtä negatiiviselta.
Silti realismi kannattaa muistaa. Se on täysin eri asia kuin pessimistisyys. Kyky tehdä asioita voidaan menettää osittain tai jopa kokonaan, väliaikaisesti tai lopullisesti. Sen hyväksyntä avaa mahdollisuudet jatkolle, ja estää tilanteeseen kiinni jäämisen. Sanonta kuuluu, että tilanne ei ikinä ole niin huono, ettei sitä voisi parantaa. Oli ongelmasi todella isoja tai eivät, ne voivat ja saavat tuntua isolta. Mutta muista, että vasta kun usko loppuu, niin ongelmat alkavat.
Mikäli olet suureen haasten edessä, tässä hieman ensimmäisiä askeleita:
- Puhu ongelmistasi läheistesi tai ammattilaisen kanssa
- Etsi ratkaisuja arkisiin haasteisiin itsestäsi ja läheisiesi kanssa
- Mikäli tunnet, että olet jäämässä ilman apua, niin hae sitä mahdollisimman nopeasti.
Apua löydät julkisesta terveydenhuollosta, yksityiseltä sektorilta, tai välittömästi:
- www.punainenristi.fi löydät välilehden ”Hae apua ja tukea”
- https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/ voit soittaa minä päivänä tahansa, mihin aikaan tahansa (eli siis aidosti 24/7/365)
Voit katsoa tai kuunnella lisää mietteitä aiheesta ”Ei Vasta Maanantaina” -podcastin ensimmäisen kauden neljännestä jaksosta, jonka vieras Ulla on uskomattomalla tavalla rakentanut arkensa takaisin rintasyövän jälkeen.
Käy seuraamassa meitä Instagramissa, TikTokissa, Podcast-alustoilla sekä Youtubessa, tai tule käymään, mikäli vietät aikaasi Tampereella.
Aloita muutos heti,
EI VASTA MAANANTAINA