Personal Trainerit törmäävät usein valmennuksessa ennakkoluuloon, jossa urheilijat nostetaan jotenkin aivan toiselle jalustalle, kuin muut ihmiset. Aivan kuin he olisivat jo erillinen laji, johon pätee eri säännöt ja lainalaisuudet, kuin muihin. Emme tietenkään odota, että kuka tahansa pystyisi mihin tahansa suoritukseen, mutta loppujen lopuksi mikä on ero urheilijan ja liikkujan välillä… vai onko mikään?

Keskustelin asiasta Jussi Pärssisen kanssa. Jussi antaa heittotaidon ja -tekniikan yksilövalmennusta, järjestää tekniikkaleirejä ja valmentajaklinikoita. Jussi valmentaa maailmanlaajuisesti esimerkiksi Gameday-mobiilisovelluksen avulla, ja Jussi on myös Loop Basketball Training -konseptin luoja. Loop keskittyy nimenomaa koripallon heittotekniikan analysoimiseen ja sitä kautta tehokkaampaan valmentamiseen urheilutieteen, motorististen taitojen oppimismenetelmien ja Jussin laajan heittovalmennuspohjan kautta.

Jussi on valmentanut useiden maiden maajoukkuepelaajia niin juniori- kuin aikuistasollakin ja hankkinut kansainvälistä kokemusta mm. Ruotsista, Espanjasta, Kanadasta ja Amerikasta.
Esimerkkeinä voisin mainita myös vuonna 2019 Jussin ja Miami Heatin heittovalmentaja Rob Fodorin järjestämät valmentajaklinikat Tampereella ja Helsingissä, sekä tiivis yhteistyö Cleveland Cavaliersin heittovalmentaja Andrew Olsonin kanssa vuodesta 2020.

Olen käynyt Jussin kanssa useita keskusteluita vuosien mittaan, ja me ollaan pyritty aina parantamaan toistemme tietotaitoa. Mutta olen aina huomannut jotakin valmentaessani koripallon pelaajia tai kuunnellessani Jussia: ihmisten kuva urheilijoiden valmentamisesta saattaa olla todella vääristynyt. Moni kokee eräänlaisen näkymättömän seinän urheilijoiden ja ”perusliikkujien” välillä, ja tämä saattaa tuntua varsin ylitsepääsemättömältä ja epämotivoivalta ajatukselta. Mutta vaikka huipulla taso onkin usein kovempi, ei kaikki keinot sinne pääsemiseksi kuitenkaan ole sen maagisempia. Olen valmentajana aina sitä mieltä, että tietoa ei voi olla liikaa, mutta työkaluja kuuluu soveltaa vain tilanteeseen sopivasti.

Keho tottelee liikettä, joten kun halutaan parantaa elämäntapoja, suorituskykyä tai saavuttaa jotakin, niin isoimpiin asioihin keskittyminen vie aina pisimmälle. Kun muutosta aletaan tekemään perusasiat edellä, niin myös ne kaikista vaikeimmat haasteet tuntuu myöhemmin helpommilta. Tasapaino ja perusasiat liikunnan, palautumisen ja ravitsemuksen suhteen rakentavat vähintään 90% kaikista tavoitteista. Urheilijat, urheilevat ja liikunnanharrastajat tekevät kaikki samoja asioita. Ainoastaan määrä, fokusoiminen ja sisäinen asemointi muuttuvat. Jussinkin mukaan urheilijat tekevat samoja asioita, mutta vaan paremmin, koska omaavat enemmän toistoja, kokemusta ja toimimista muuttujien kanssa.

”Aloittelijalle ne paineet on eräällä tavalla erilaisemmat ja isommat kun se joutuu kovaan paikkaan. Huippu-urheilija on ehkä useammin ’kovissa paikoissa’, ja itse asiassa huippu-urheilijan tavoite on tehdä tavallista siitä.”

Kuinka siis tuntea itsensä enemmän urheilijaksi?
1: Identifioidu. Samalla tavalla, kuin rakennat muutkin perusarvosi, joiden mukaan toimit, tee tästäkin yksi niistä. Jos olet yhtään epävarma, mieti mitä omasta mielestäsi tekisit samassa tilanteessa, jos olisit aito urheilija. REHELLISESTI.
2: Muista kokonaisvaltaisuus. Kaikki mitä teet, kerryttää samaa pottia. Palautuminen, uni, liikunta, ravinto ja itsestään huolenpitäminen mahdollistaa kehittymisen. Jätä jokin pois, ja alamäki kutsuu.
3: Et voi horjuttaa vastustajaa, ellet tiedä mitä on tasapaino. Vaikka tärkeintä onkin jatkumo, ja usein käsketään edes tulemaan paikalle, niin pyri silti aina olemaan läsnä hetkessä.
4: Kaaos ruokkii luovuutta. Ainoastaan mukavuusalueelta poistuminen kehittää. Tämä ei tarkoita itsensä kiduttamista, rääkkäämistä tai vaarantamista, vaan yksinkertaisesti muuttujien muuttamista. Kokeile eri lajeja, muuta välillä treenityyliä, lisää harjoitusmuotoja joissa joudut reagoimaan, tasapainottelemaan ja keksimään ratkaisuja. Hyvänä esimerkkinä voisi olla vaikkapa seinäkiipeily.

Mahtavaa, että luit tämän blogitekstin!
Käy seuraamassa meitä Instagramissa, Podcast-alustoilla sekä Youtubessa, tai tule käymään, mikäli vietät aikaasi Tampereella.
<<<<<<<<<<<<<<
Instagram – myems_tampere
Facebook – MyEMS Oy
Youtube – MyEMS TV
Spotyfy/Deezer/Youtube – Ei Vasta Maanantaina
>>>>>>>>>>>>>
Aloita muutos heti,
EI VASTA MAANANTAINA.

-Tero Mutikainen,
Toimitusjohtaja, valmentaja,
MyEMS Oy